Tips: Bewegen maakt gezond én gelukkig

De komende tijd ziet alles er anders uit. We moeten allemaal thuis blijven en kunnen daardoor mogelijk niet of minder gaan sporten of bewegen. Thuis zitten, betekent natuurlijk niet dat we de hele dag stil moeten zitten. Bewegen kan gelukkig de hele dag door, zowel binnen als buiten. Het houdt ons fit en gezond. Onze beweegcoaches gaan u de komende weken helpen om thuis te blijven bewegen. Beweegt u mee?

Gelukkig en ontspannen

Voor iedereen geldt dat voldoende beweging en gezond eten belangrijk zijn om vitaal oud te kunnen worden. Maar wist u ook dat sporten gelukkig maakt? Door te bewegen, maakt uw lichaam een stofje aan: endorfine. Ook wel het geluksstofje genoemd. Het zorgt ervoor dat u zich na het sporten beter, ontspannen en tevreden voelt. Sporten geeft een voldaan gevoel, daardoor zit u lekkerder in uw vel. En ondanks dat het veel energie kost, levert het ook weer veel energie op!

Gezond lichaam

Bewegen is natuurlijk ook goed voor uw gezondheid. We zijn echter kampioen in zitten: gemiddeld meer dan 8 uur per dag! Daar moet verandering in komen. Om gezond te blijven, is het nodig om gemiddeld 30 minuten per dag te bewegen. Dat verbetert uw weerstand én verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

Goed voor de geest

Wist u ook dat sporten goed voor uw hersenen is? Het zorgt ervoor dat u dingen beter kunt onthouden. Maar ook dat u informatie beter en sneller kunt verwerken en zich beter kunt concentreren. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat regelmatig bewegen het ontstaan van dementie vermindert.

Goed begin van de dag

Onze eerste beweegtip: begin uw dag met beweging. Zeker als u in de ochtend last van stijfheid of een zwaar gevoel heeft? Zet eventueel de wekker vijf minuten eerder en start de dag met een aantal fijne rek en strekoefeningen. Het kost weinig moeite en maakt uw ochtend een stuk fijner!

  • Begin lekker in bed! Ga op uw rug liggen strek uw armen (boven uw hoofd) en doe hetzelfde met uw benen. Adem vier keer diep in en uit en zorg daarna dat u zichzelf volledig ontspant.
  • Ga op de rand van uw bed zitten en buig uw romp voorover totdat deze op uw bovenbenen komt te liggen. Doet dit twee keer 10 tellen.
  • Leg uw kin op uw borst, draai uw hoofd twee keer rond naar rechts en links. Doe het daarna twee keer de andere kant op.
  • Sta op en zet uw voeten neer op heupbreedte. Breng uw romp met armen gestrekt naar beneden en probeer de voeten aan te raken. Probeer dit 8 seconden vol te houden.

Beweeg mee

We delen de beweegtips- en oefeningen op deze website en Facebook @CuijkBeweegt. Op YouTube vindt u ook beweegvideo’s. Wilt u meer bewegen, maar weet u niet zo goed hoe? Neem contact op met een van onze beweegcoaches via info@cuijkbeweegt.nl. Wij helpen u graag!