Op basis van de informatie van Centrum Veilige Sport Nederland en verschillende sportbonden heeft team Vitaal Verenigen een tool ontwikkeld om grensoverschrijdend gedrag binnen sportverenigingen te voorkomen. Het betreft een stappenplan voor sportbestuurders en vrijwilligers van verenigingen en helpt om op een laagdrempelige en eenvoudige manier inzicht te krijgen in wat een vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te helpen voorkomen.
Elke vereniging moet een plek zijn waar leden zich veilig voelen en met plezier kunnen sporten. Als bestuurder draag je zorg voor die veiligheid. Maar wat weet je eigenlijk over de achtergrond van je vrijwilligers? Is er op jouw vereniging sprake van grensoverschrijdend gedrag? En is er een luisterend oor voor iemand die zijn verhaal kwijt wil? Allemaal zaken die passen binnen de sociale veiligheid op de vereniging. Door sociale veiligheid goed te regelen neem je als vereniging verantwoordelijkheid voor het welzijn van de leden.
Ook bij SIOL staat sportiviteit en plezier in een veilig (sport)klimaat voorop! Daarom spreken vrijwilligers, leden en ouders met elkaar gedragsregels af om samen dit klimaat te kunnen maken. SIOL heeft aan de hand van de 5 basisvoorwaarden; Plezier, Respect, Eerlijkheid, Sportiviteit en Veiligheid gedragsregels opgesteld. Dit is een mooi voorbeeld hoe een vereniging aan de slag is gegaan met de sociale veiligheid binnen de vereniging. Je vindt het voorbeeld van SIOL hier.
Hulp nodig?
Ben je als vereniging op zoek naar ondersteuning op het gebied van sociale veiligheid? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze verenigingsondersteuners, via thomas@negen.nl. Op deze manier maken we samen werk van sociale veiligheid binnen het verenigingsleven in de gemeente Cuijk.